De verpakking van organisaties

Jaarlijks worden er voor miljarden door Nederlandse organisaties gebouwd. Voor iedere organisatie is dat een uitgelezen moment om kritisch naar haar prestaties te kijken. Gebouwen beïnvloeden namelijk de gezondheid, het gemoed en het gedrag van mensen in en om organisaties. Met een doordacht gebouw kunnen organisaties hun prestaties verbeteren.

Het eerste wat opvalt aan organisaties is hun uiterlijk. Ze zijn vaak verpakt in beton, staal, baksteen, hout of glas. Een gebouw kan een enorme aantrekkingskracht uitoefenen op mensen. Het kan uitnodigend zijn door een harmonieuze compositie van materialen, maar ook door een spel van licht, kleur en zelfs geluid. Het kan ontroerend zijn van schoonheid, maar ook beklemmend of weerzinwekkend. Mensen kunnen er ziek van worden. De ruimtelijke omgeving beïnvloedt hoe wij ons als mensen voelen.

Het gebouw heeft daarmee ook invloed op het gedrag en welbevinden van mensen in organisaties en hun prestaties. De architectonische pennenstreek bepaalt de vrijheidsgraden waarbinnen een organisatie vrijelijk kan functioneren en veranderen.

Dit alles staat prachtig beschreven in het boek een Gebouw van Vlees en Steen van Mark Mobach. Een aanrader!

Casper Schuuring – MONK architecten

Interview met Mark Mobach over zijn boek:

http://www.managementenliteratuur.nl/2073/mark_mobach_%E2%80%98de_architect_ontwerpt_niet_alleen_uw_gebouw_maar_ook_uw_organisatie%E2%80%99

Podcast van Mark Mobach over gebouwen als dragers van betekenis:

http://www.managementenliteratuur.nl/1676/mark_mobach_over_%E2%80%98de_dragers_van_betekenis%E2%80%99

Leave a comment