How to please the creative industry: the Alphabet building

Amsterdam wil de creatieve hoofdstad van de wereld worden. Maar de hoge huisvestingseisen van de creatieve sector en het schaarse koopaanbod voor kantoor- en bedrijfslofts zijn een obstakel. De creative sector stelt dan ook hoge eisen aan een werkomgeving: een plek die creatief, ruimtelijk en inspirerend is, met onderscheidend ontwerp op een A-locatie en toch bereikbaar.

De Minervahaven als epicentrum van kunst, cultuur en media.

Op basis van dat eisenpakket is het Alfabetgebouw ontwikkeld, aan de Minervahaven in Amsterdam. Een gebied dat een creatieve hotspot moet worden. Ondernemers uit de creative industry kunnen een deel – een letter – maar ook een hele verdieping – een letterreeks – kopen. De inrichting staat volledig in dienst van openheid en ruimtelijkheid om optimale werkomstandigheden te creëren. De esthetiek is utilitair, de kleur- en materiaalkeuze is puur en rauw met onbewerkt beton, aluminium en staal.

Thonik bezit A tot en met F

De creatieve hotspot wordt naar verwachting halverwege 2012 opgeleverd. Designbureau Thonik is de eerste koper en de trotse eigenaar van de letters A tot en met F op de geletterde gevel.

Thomas Widdershoven van Thonik: “Creatieve bedrijven zijn stuk voor stuk op zoek naar ruimtelijkheid en een gebouw met een eigen smoel op de beste locatie. Het liefst een verzamelplek voor creatieve geesten, want dat levert een goede energie op. Met het Alfabetgebouw is de bureauwereld zo’n plek rijker. Grote mooie ruimtes, praktische indeling en onderscheidende architectuur. Persoonlijk ben ik verliefd op het werk van MVRDV, het past bij Thonik.”

Het Alfabetgebouw is via een “underground” manier onder de aandacht gebracht bij een zorgvuldig geselecteerd aantal bureaus uit de creative industry.

 

 

Leave a comment