De Internationale Biënnale van Herbestemming & Leegstand

Van 29 oktober – 5 november wordt in Maastricht de Internationale Biënnale van Herbestemming & Leegstand gehouden, met een aftrap in Amsterdam.

De meest prominente spreker op de Biënnale is Richard Florida, de Amerikaanse ‘stedendokter’.

Leegstand is een internationaal probleem, van Europa tot de VS. Deze Biënnale richt zich via het internationale op het lokale: Maastricht, waar leegstand gecombineerd wordt met bevolkingskrimp.
Herbestemming lijkt pure noodzaak, want de kosten van leegstand en nieuwbouw zijn niet in alle gevallen op te brengen. Uitgangspunt van de Biënnale van Leegstand: door werkelijk anders te kijken naar het enorme ruimtegebrek, in grote steden wereldwijd, ontstaat er ‘nieuwe’ ruimte.

Helaas vinden marktpartijen het op dit moment, een  risico om te investeren in deze ‘nieuwe’ ruimte. Ook van de overheid valt weinig te verwachten, met de op handen zijnde extra bezuinigingen. Een bijkomend nadeel is dat paradigma’s over herbestemming  van voor de recessie,  niet langer een voorbeeld zijn voor de marktpartijen nu.

Om de urgentie van de problematiek zichtbaar en voelbaar te maken, heeft de Biënnale drie speciale exposities. Ze zijn gratis toegankelijk.

Meer over leegstand & herbestemming:

Interview: kersverse rijksbouwmeester (Frits van Dongen) tegen leegstand
http://www.bnr.nl/meernieuws/296653-1109/rijksbouwmeester-tegen-leegstand

Nieuwsuur 12 augustus 2011 – Bouwen voor leegstand
http://nieuwsuur.nl/onderwerp/254189-kantoorruimte-te-huur.html

The suffocating cycle in Dutch Commercial real estate
http://thewayweworktoday.com/2011/04/the-suffocating-cycle-in-dutch-commercial-real-estate/

 

Leave a comment