Bye bye cubicle, hello bubble?

We all know the cubicle. And through the documentary Three Walls we know that the original concept behind the cubicle was actually very open and positive. It was designed to encourage interaction, not make workers feel as if they were filed in storage lockers.

The office of Pons + Huot in Paris, gives a whole new meaning to the cubicle. Each individual workplace is incised into a wooden upper surface and covered by a “telephone’-dome in Plexiglas.

We are curious how the telephone conversation would sound: with or without a “bubble echo”? The architectural design is made by Christian Pottgiesser. He used skylight, and 18,3 m3 of soil, in which he planted eight Ficus Panda trees giving off healthy fresh oxygen. The whole space has a warm, glass house feel.

Arnoud Zweedijk, owner of Desque Interior Concepts gives his opinion on this futuristic office (in Dutch):

Een schril contrast tussen fraaie 19e eeuwse architectuur en hedendaagse inrichting. Maar dan wel één waar men er ondanks het contrast toch in geslaagd is balans te creeeren. Aan de buitenkant wekt niets de verwachting dat een dergelijk modern pareltje zich aan de binnenkant ontvouwt. Knap gedaan.
Als je naar boven kijkt doet het plafond van glas en staal samen met de boomtoppen een beetje denken aan Artis. Voor mensen die van natuur houden een rustgevend geheel.
Ook voor mensen die daar niets mee hebben zal dit onbewust het beoogde effect tot gevolg hebben. Veel natuurlijke materialen en heldere vormen zorgen voor een charmant geheel. Zéér organisch gevormde tafels waar het ad random plaatsnemen wordt gestimuleerd.

De enige dissonanten zijn wat mij betreft de plexiglazen koepels waarvan ik het nut niet echt zie. Akoestisch heeft het geen enkele functie want een telefoongesprek zal ongetwijfeld ook echt klinken zoals het eruit ziet; als in een vissenkom.
En voor concentratiedoeleinden zal het ook niet functioneren, want alles wat in de directe omgeving gebeurt is gewoon zichtbaar. Maar voor het laten kiemen van de zaadjes van de bomen werkt het natuurlijk geweldig, zeker met die industrielamp boven de koepel.

Over de hele linie bekeken een heel fraaie combinatie en een andere vorm van werken waar het ongetwijfeld prettig toeven is. Ik blijf wel erg benieuwd naar wat het geluid in de ruimte doet en wat dan de gevolgen zijn voor de algehele beleving van de ruimte.

 

Leave a comment