The Dutch real estate bubble: office buildings

Last Monday (16 Jan 20.20 hrs) the Dutch TV programme De Slag Om Nederland showed the abuses in Dutch public space, focussing on the huge amount of empty office space. The programme is in Dutch only.

Hoe is de grote kantorenleegstand in Nederland eigenlijk ontstaan? En hebben wij er als burger nog iets over te zeggen? De nieuwe serie ‘De Slag om Nederland’ gaat over de misstanden in onze ruimtelijke ordening. Gisteren om 20.20 uur op Nederland 2 was de 1e uitzending, waarin aandacht voor de “kantorenbubbel”.

Vastgoedjournaal over het programma:

De serie De Slag om Nederland wordt door dezelfde makers als ‘De keuringsdienst van waarde’ gemaakt. Zij zoeken in deze serie de antwoorden op vragen als: Wie is er verantwoordelijk voor de ontelbare, lege kantoorkolossen en versloffende bedrijventerreinen. Waarom zijn alle winkelstraten hetzelfde? Hebben de projectontwikkelaars vrij spel, zijn de planologen losgeslagen of hebben de burgers nog wat te zeggen? De makers zijn ook op het spoor gekomen hoe de financiële constructie werkt waardoor het bedrijven verleidelijk wordt gemaakt om te verkassen naar een nieuw kantoor. Zoals bij KPMG in Amstelveen die het huidige kantoor heeft verlaten voor een geheel nieuw kantoor op een steenworp afstand.

Image in courtesy of Alan Sailer. He sets up random objects that he buys and shoots at them with a pellet rifle in his garage. Such as exploding office supplies. More work on his Flickr account.

 

 

Leave a comment