Het einde van Het Nieuwe Werken

Een interessant artikel op Frankwatching over Het Nieuwe Werken, geschreven door twee leden van Ambtenaar 2.0: “Het lijkt bij HNW-projecten vaak meer te gaan om meubels dan over mensen” en “In de praktijk is HNW een nieuw keurslijf aan het worden.”

Comments

Het nieuwe werken is meer dan meubels, of flexwerken…het is managen op output. Dit betekend dat een organisatie er klaar voor moet worden gemaakt. Dat inrichting daarop afgestemd kan worden mag duidelijk zijn. Het is een mindset die verder kijkt dan aanwezigheid. Het gaat om verantwoording nemen en geven, en vertrouwen krijgen ernaar handelen. Door vertrouwen te laten groeien en daardoor elkaar groot te maken kan een organisatie kijken naar de communicatie en de inrichting daarvan.

Een voorbeeld kan zijn om eens dieper in te gaan op vergaderen…hoe ga je daarmee om? Hoe lang duurt een gemm. vergadering? En waarom? Is vergaderen nog wel nodig? waar vergaderen? en wanneer? wat doe je tijdens eens vergadering?

Naar mijn idee het einde van het nieuwe werken, lijkt me een goed plan! laten we het voortaan “werken met vertrouwen” noemen.

posted by Martijn Reijman Hinze on 12.03.12 at 10:10

Denken vanuit de gebruikers van werklocaties is naar mijn idee de oplossing, ieder mens is anders, neem dat als uitgangspunt en creëer daar de best mogelijke oplossingen voor. #Zippworks
Zo is Zippoffice ook ontstaan, a Private Office in a Public Space.
Hartelijke Groet, Marjan Londeman Zippworks.

posted by Marjan Londeman Zippworks on 11.12.13 at 07:28

Leave a comment