Yahoos can no longer work from home

Yahoo’s CEO Marissa Mayer banned telecommuting at Yahoo, telling her employees they either had to work in the office or quit. This news was perceived as anti-family policy, particularly in the proudly family-friendly Silicon Valley. There were however also Yahoo-ers who supported the new rule saying co-wokers abuse the freedom at Yahoo. “People slack off like crazy, not being available, and spending a lot of time on non-Yahoo! projects.”

Consultant & author Larry Prusak underlines Mayer’s decision from a “learning” point of view:
“At home you don’t learn from others. Real innovation and exchange of knowledge takes occurs when encountering others”.

————-

Yahoo verbiedt het thuiswerken: beste ideeën komen tot stand op de wandelgangen en in de kantine

In navolging van Google verbiedt nu ook Yahoo de medewerkers om thuis te werken. Zoals Larry Prusak (consultant en schrijver van vele artikelen en boeken over kennis en leren) al zei: thuis leer je niks van je collega’s. De echte innovatie en kennisuitwisseling vinden namelijk plaats door je zielsverwanten tegen te komen. De beste ideeën ontstaan op de gang, bij de koffie automaat en in de brasserie.

Deze gedachten sluiten perfect aan bij de opzet van Creative Valley in Utrecht. Het gebouw heeft een aantal ontwerp principes waardoor je elkaar wel moet tegenkomen. Een kleine nuance: natuurlijk is het prima om af en toe een dagje thuis te werken om achterstallige mails weg te werken. Bovendien is het erg prettig om na de files naar kantoor te rijden.

Toch is ons credo: op kantoor gebeurt het! Helaas moeten we wel constateren dat nog steeds erg veel kantoorgebouwen inspiratieloos zijn en onvoldoende ingericht om de medewerkers te inspireren.

Zie ook:

http://www.nrc.nl/carriere/2013/02/25/yahoo-thuiswerkers-kom-terug-naar-kantoor-of-anders-ontslag/

 

 

Leave a comment