We worden meer hotelier dan vastgoedmens

Opstaan met Laurens van Doorn:

We worden meer hotelier dan vastgoedmens

26-11-2013 (11:58)
image001
Koffie, thee of……..?
Ik sta op met een verse sap, dan loop ik een rondje met de hond en als ik terug kom neem ik nog een beschuitje en een macchiato. Door vroeg op te staan heb je de tijd in de ochtend en dat werk goed, met name het rondje met de hond geniet ik van.
Wie ben je en wat doet je bedrijf?
Ik ben Laurens van Doorn van NIC en ik ontwikkel en beleg in commercieel vastgoed. Mijn achtergrond ligt in het juridische en de reklame en juist deze twee zaken vormen de basis voor mijn activiteiten in het vastgoed. Het juridische maakt me analytisch en door de reclame heb ik leren ontdekken wat de markt wil, iets wat op veel plekken in het vastgoed ontbreekt. Het beste product dat hieruit is voortgekomen is Creative Valley, een multitenant formule voor de innovatieve MKB-er. We zitten op een perfecte locatie in Utrecht en het kantoor is prachtig geworden, sinds de opening zitten we dan ook vol en er is een wachtlijst. We zijn dan ook op zoek naar snelle uitbreiding.
Wat is jouw ideale werkomgeving?
Samen met mijn team zit ik zelf ook bij Creative Valley en wij werken daar met veel plezier. Er is altijd leven en er gaat veel positiviteit vanuit en dat werkt heerlijk.
Heeft jullie bedrijf te maken met leegstand?
In het meer klassieke deel van onze portefeuille zit wel leegstand maar ook hier weten we het over het algemeen onder de 5% te houden.
Wat doen jullie zelf aan leegstandbestrijding?
Wij gaan voor een echte persoonlijke aanpak en voor ons is dat geen leegstandsbestrijding maar onze vaste instelling. Waar bij veel collega’s deze aanpak vaak een lege huls blijkt, zijn wij echt 24/7 bereikbaar en komen we altijd zelf en tijdig langs om problemen te voorkomen of te genezen. Deze zorg weet mensen te enthousiasmeren om gast te worden in onze gebouwen en dit ook te blijven. Misschien zijn we wel meer hotelier dan vastgoedmensen geworden.
Wat vindt je een voorbeeld van een succesvolle upgrade?
De Oval Tower in Amsterdam-Zuidoost is echt heel goed herontwikkeld, kosten nog moeiten zijn gespaard. Het enige jammere, dat weet ik dan weer, is dat de Kroon die in het oorspronkelijke ontwerp op het gebouw zou komen het niet heeft gehaald. Daarnaast vind ik de Studentencampus in Diemen echt een visionair en gedurfd project.
Welk gebouw zou jij graag aangepakt zien worden?
Dat wordt mijn nieuwe project in 2014 maar daar kan ik helaas niet te veel over loslaten want het is nog niet 100% zeker en ik wil de concurrentie niet tippen. Het gaat om een oud industrieel complex waar we een multifunctioneel concept willen realiseren dat nog het meest lijkt op de Westergasfabriek maar dan in combinatie met goede kantoren.
Is duurzaamheid belangrijk voor jullie organisatie?
Dit is voor ons een randvoorwaarde en we streven in ieder project naar het hoogst haalbare. Inmiddels hebben we de ervaring dat we de investering goed kunnen terugverdienen in de exploitatie van een gebouw en dat we door lagere servicekosten ook een goede propositie hebben bij huuraanbiedingen.
Wie is je favoriete ontwerper?
Architectuur vind ik echt te gek. Santiago Calatrava is qua vormtaal en materiaal gebruik dan ook een grote favoriet, alleen jammer dat hij niet kan bouwen. Met Casper Schuuring, van Gent+Monk architecten, heb ik een tergend innige relatie opgebouwd. Hij heeft een visionaire blik op gebruik van vastgoed.
Welke vraag zou jij aan de volgende vastgoedprofessional stellen?
De waarde van vastgoed daalt door overaanbod. Waar ligt de nieuwe grens tussen goed en slecht vastgoed? Met andere woorden voor welk object wordt nog 14x de huur betaald en waarom en waar betaalt men nu nog maar 7x de huur of zelf € 250,- per m2 minus de sloopkosten?
Jij kreeg op jouw beurt de volgende vraag van Ronald Visscher van Stena Realty:  Waar staat de Nederlandse kantorenmarkt over 7 jaar in termen van voorraad en leegstand en hoe zijn we daar gekomen?
Tegen die tijd hebben we de rommel opgeruimd en dit is door de markt zelf gedaan. De voorraad is dan geslonken van 50 naar 40 miljoen m2 en daarbinnen bestaat dan een mooie balans tussen bestaand, nieuw en getransformeerd vastgoed.

Leave a comment